Свами Прагямурти - отговори на въпроси от семинара й в България

Мисли на един прогресивен човек

Много от вашите въпроси саSw.Pragyamurti свързани с двойната роля да бъдеш родител и едновременно с това да практикуваш йога.
Това не е нещо, на което винаги може да се намери лесно решение.

Но силно бих ви посъветвала да не се опитвате да убеждавате или да приобщавате своите най-скъпи и близки към йога. То е както
да бъдеш задължаван да ходиш на църква, когато си дете - един от най-бързите начини да станеш атеист.
И това също ви отчуждава от вашето семейството. Същевременно ми е добре известно колко е трудно да се съжителства с партньор, който е враждебно настроен към вашите духовни търсения.

Така че, може би трябва да правим компромиси за известен период от време, докато децата ни са пораснали достатъчно и не се нуждаят токова от нашето внимание.
С партньор и деца е трудно да намерим времето и енергията за интензивни йога практики. Повечето от нас установяват, че трябва ставаме по-раничко - преди цялото семейство, за да имаме поне половин час на спокойствие да направим по малко асани и джапа (личната ни мантра - бел. пр). Но също така съм се наслушала на достатъчно оплаквания от съпруги и съпрузи, чийто партньори скачат от леглото преди 4 часа сутрин, защото трябва да правят 3-4 часови садхани.
Когато поддържаме равновесие, балансираме семейния живот и всичките, свързани с това домашни задължения и отговорности, без да споменавам изобщо работата и останалите ангажименти, не можем да правим чак толкова интензивна садхана и което е по-важно въобще не е добре да се опитваме да го правим. Всички ние, все пак, се стремим да постигнем равновесие в живота. Прекалено интензивната садхана може първоначално да причини дисбаланс и вероятно би довела до сериозни сътресения в семейството. Така че, опитайте се да дадете най-доброто от себе си да поддържате умерена практика в рамките на около час сутрин и малко аджапа-джапа (медитация - бел. пр.) вечер преди да сте паднали в леглото от изтощение.
....
Всички дейности, които извършваме и всички роли, които преживяваме могат и трябва да бъдат част от нашето духовно израстване като човешки същества.
Както казах вече, голяма част от древните spiritual upliftmentтекстове и много от съвременните учения по йога са написани от мъже монаси, живели в отшелничество. Те имат различна гледна точка от нашата. Затова, когато четете тези древни текстове – да, продължавайте да се вдъхновявате от тях - те са прекрасни, но имайте същевременно смелостта и куража да ги оспорите, да ги предизвикате, да видите дали те са подходящи за вас и за вашия начин на живот в настоящия момент. Защото в противен случай рискувате много повече да сте обезсърчени, разочаровани и напрегнати, вместо да постигнете така нареченото просветление. И ако в продължение на 20-тина години практикувате по малко асана, пранаяма, медитация и много осъзнаване, докато най-малкото ви дете е вече праснало и можете си позволите да отидете в ашрама, ще бъдете доста напред по духовния път.
Открийте радостта във всяка от различните роли, които трябва да играете в живота. Ничий живот не е еднопосочен, монотонен, едноцветен, не! И всички онези прелестни качества които получаваме от това да бъдем родители, ритниците по Егото, дарът на безусловната любов - няма по-велико обучение от това. Нима то е по-малко достойно за уважение, по-маловажно или стойностно отколкото способността да можеш да пееш наизуст някакви странни мантри на санскрит с неясно значение?
Повярвайте ми, в никакъв случай не проявявам неуважение към корените на йога, към текстове по йога и към великите духовни учители.
Но ако йога се възражда в западното общество и изживява своебразен ренесанс през 20 век, определено не е с цел всички да се превърнем в хиндуистки монаси. Тя идва за да обогати нашия живот, да обогати света. Тя идва, за да ни помогне да излекуваме разкола между политиката и религията - нещата които ни разделят. Йога означава цялостност, единство, единение.
И когато имаме съмнения и объркване, нека си спомним това и да се върнем обратно към основното и съвсем просто ниво на практикуване.
Понякога имаме нужда да си припомним, че нашите въпроси и затруднения съвсем не са края на света. Ние наистина сме много големи късметлии. Повечето от нас се радват на значително добро здраве, което може да бъде подобрено с малко йога практики. Повечето от нас имаме по няколко дрешки да облечем. Повечето от нас са много щастливи, защото имаме по 3 хранения дневно. Повечето от нашите деца могат да ходят на училище безплатно в продължение поне на 10 години. В Европа сме несравнимо по-напред от по-голямата част на света, точно поради причините които ви изброих. Така че, нека да се осъзнаем и да имаме правилната гледна точка.
Нека правим това което е възможно, за да помогнем на самите себе си, но не само заради самите нас, а заради онези, които са по-малко щастливи от нас.
И знаете ли, нhere and nowе е необходимо непременно да ходим в Индия, не трябва да харчим всичките си пари, за стигнем до там. Тук във вашата страна, и в моята страна също има толкова много бедни хора, които нямат достатъчно дрехи, за да облекат децата си и нямат достатъчно храна да сложат в стомаха си.
Така че, нека практикуваме Чатурдик пранам мудра – (дихателна практика с пеене на ОМ и поздрав към четирите посоки на света и уважение към Майката земя- бел. пр.)
И нека да разширим нашето познание и разбиране по йога, предавайки го на всички около себе си и особено на тези, които нямат такъв късмет и щастие в живота си.