За смисъла от Антиревмтичната серия като самостоятелна практика

Наличието на систематичен подход, постепенност и надграждане, са сред особеностите на Сатянанда Йога, които ми допадат.

В тази връзка много харесвам сериозното присъствие на ПМ1 (Паванмуктасана 1 – Антиревматичната серия), част от претенциите на която в началото са, да изчисти ставите от токсини и да помогне да развием осъзнаване за тялото. Тя и останалите Паванмуктасана серии ни подготвят за класическите асани.

В процеса на практикуване не закъснява прозрението, че ПМ1 е висш пилотаж и че без съмнение може да бъде наречена напреднала. Връщането към нея на следващ етап, е ценна възможност да задълбочим осъзнаването си и да се подготвим за медитация.

Самата Паванмуктасана 1 е медитативна, което я прави не съвсем лесна. Продължителното седене с изправен гръб, много бавното и усърдно смазване на всяка става, с успоредно отброяване на рундовете и координиране на движенията с дъха, се оказва далеч по-трудно от усъвършенстването на някои силови или динамични практики. Свикнали сме да се състезаваме – със себе си, с другите, а в изпълнението на ПМ1 няма състезание, не се бърза и не е предпоставено нещо сложно за постигане. И тази простота се оказва сериозно предизвикателство. Темпото ни на живот е изключително забързано, а тук се иска от нас да забавим оборотите – още едно сериозно предизвикателство за моделите на ума ни.

Мнозина възприемат Антиревматичната серия като сбор упражнения за разгряване. Тя обаче е нещо много повече, а именно - самостоятелна садхана (йога практика), сбор от техники, които работят на фино ниво и имат директно въздействие върху ума. Не случайно тези техники са наричани още фини/умствени упражнения.

Ще разкажа накратко един случай, с който са запознати почти всички посещаващи Юнити Йога Студио и който ми показа силата на ПМ1 нагледно. Дъщерята на виден партиен лидер от миналото практикувала като дете йога при Людмила Живкова. Последната давала сложни асани и вероятно не наблягала на плавното навлизане и достатъчно дългата предварителна подготовка. И така малката тогава дама се сдобила с травма на коляното от Падмасана (поза Лотос) и си останала с нея дълги години - до момента, когато се запознахме на едно обучение по йога в Европейската Йога Академия към Бихар Йога Бхарати. Преподадоха ни Антиревматичната серия и имахме задачата да я практикуваме в продължение на около 2 месеца. Пред очите ми се случи и „чудото” – в края на втория месец жената можеше безпроблемно да кляка с десния си крак, което не й се беше случвало от детството…

Антиревматичната серия е работеща серия. Опитайте я и вие :-)


Автор: Нина Косева

Забранено е публикуването на  материали от сайта, без изричното съгласие на автора!
Всички права са запазени!